

AGENDA

Melanoma Research Alliance Scientific Retreat February 24-26, 2009 Washington, DC

Tuesday, February 24, 2009

4:00 pm **Registration Desk Opens – Diplomat Ballroom Foyer**

7:00 pm Welcome Reception - Diplomat Ballroom

8:00 pm **Registration Ends**

All activities in Blue Room unless noted

Wednesday, February 25, 2009

7:00 – 11:00 am **Registration Desk Opens**

7:00 – 8:00 am **Breakfast**

8:00 – 8:10 am **Overview and Introductions** Alison Martin, M.D.

Welcome Remarks: Leon and Debra Black

Session I: Latest Trends in Epidemiology, Prevention, Risk Assessment

8:10 --10:00 am Co-Leaders: Drs. Halpern and Mann

8:10 – 8:20 am **Introduction**

Allan Halpern, M.D.

Memorial Sloan-Kettering Cancer Center

8:20 - 8:30 am **Risk Stratification**

Peggy Tucker, M.D. National Cancer Institute Discussion: 10 min

8:40 – 8:50 am **Primary Prevention**

Julia Newton-Bishop, M.D.

University of Leeds Discussion: 10 min 9:00 – 9:10 am **Early Detection**

Martin Weinstock, M.D., Ph.D.

Brown University Discussion: 10 min

9:20 – 9:30 am **Genetics toward Prevention**

Graham Mann, Ph.D., FRACP

University of Sydney Discussion: 10 min

9:40 – 9:55 am **Panel Discussion**

Session II: Genomics and Target Validation: Prospects for the Future

10:00-11:45 am Co-leaders: Drs. Bastian and Garraway

10:00 – 10:10 am **Applications of "Next Generation" Genomic Technologies for**

Melanoma Target Validation Levi A. Garraway, M.D., Ph.D. Dana-Farber Cancer Center

Discussion: 10 min

10:20 – 10:30 am The Role of Genome Characterization in Melanoma Disease

StratificationBoris Bastian, M.D.

University of California – San Francisco

Discussion: 10 min

10:40 – 10:50 am' Functional RET Gene Polymorphism in Cutaneous Melanoma

David Hoon, M.Sc., Ph.D. John Wayne Cancer Institute

Discussion: 10 min

11:00 – 11:10 am From Target Validation to Drug Discovery in Melanoma: The

Academic-Industry Interface

Nathanael Gray, Ph.D. Dana-Farber Cancer Institute

Discussion: 10 min

11:20 – 11:45 am **Panel Discussion**

12:00-1:00 pm Lunch – Diplomat Ballroom

Speaker: Mike Milken, FasterCures Chairman and

MRA Board Member

Session III: Drug Discovery and Development

1:15 -- 3:00 pm Co-leaders: Drs. Weber and Fisher

1:15 – 1:25 pm **B-Raf and its Drugs** Richard Marais, M.D. Insitute of Cancer Research, London Discussion: 10 min 1:35 – 1:45 pm Impact of Genomic Complexity on Ras/B-Raf Addiction David Solit, M.D. Memorial Sloan-Kettering Cancer Center Discussion: 10 min Stat Signaling as a Target in Melanoma 1:55 - 2:05 pmHua Yu, Ph.D. City of Hope Discussion: 10 min 2:15 - 2:25 pm**Targeting MITF for Melanoma Treatment and Prevention** David Fisher, M.D., Ph.D. MGH/Harvard Discussion: 10 min 2:35 - 2:55 pm**Panel Discussion Session IV: Checkpoint Blockade** 3:00 – 5:00 pm Co-leaders: Drs. Allison and Dranoff 3:00 - 3:10 pmNew Strategy of Checkpoint Blockade: Introduction and Overview Jim Allison, M.D. Memorial Sloan-Kettering Cancer Center Discussion: 10 min 3:20 - 3:30 pmClinical Experience with CTLA-4 Blockade in Melanoma Jedd Wolchok, M.D., Ph.D. Memorial Sloan-Kettering Cancer Center Discussion: 10 min 3:40 - 3:50 pmBiomarkers of Effectiveness in Melanoma Padmanee Sharma, M.D., Ph.D. M.D. Anderson Cancer Center Discussion: 10 min Experience to Date with PD-1 Blockade: Next in Line 4:00 - 4:10 pmSuzanne Topalian, M.D. Johns Hopkins University Discussion: 10 min **Future Direction: MFG-E8 Blockade** 4:20 - 4:30 pmGlenn Dranoff, M.D.

Dana-Farber Cancer Institute

Discussion: 10 min

4:40 – 4:55 pm **Panel Discussion**

5:00 – 6:00 pm **Special Lecture: Immune Modulation and Molecular**

Targeting in Melanoma - Separate but Equal?

Moderator: Suzanne Topalian, M.D.

Johns Hopkins University

Speakers: Mike Weber, Ph.D.

University of Virginia Cancer Center

Discussion: 10 min

Dr. Steve Rosenberg. M.D., Ph.D.

National Cancer Institute Discussion: 10 min

7:00 pm **Dinner**

New Heights Restaurant, 2317 Calvert Street, NW

(one block from Omni)

Speaker: Sam Donaldson, ABC News Correspondent

& Melanoma survivor

Thursday, February 26, 2009

7:30 – 8:30 am **Breakfast**

Session V: Melanoma Stem Cells - Fact or Fiction

8:30 – 9:55 am Moderator: Meenhard Herlyn, Ph.D.

Wistar Institute

8:40 – 8:55 am Speakers: Mark Shackleton, M.D., Ph.D.

University of Michigan

Discussion: 10 minutes

9:05 – 9:20 am Jonathan Cebon, MBBS, FRACP, Ph.D.

Ludwig Institute for Cancer Research

Discussion: 10 minutes

9:30 – 9:55 am **Panel Discussion**

Session VI: Maximizing Drug Development – Global Landscape, Cotargeting Prospects, Multisector Partnerships

10:00 – 11:45 am Moderator: Greg Simon

President, FasterCures

Discussants: Jeffrey Abrams, M.D.

Associate Director, Cancer Therapy Evaluation Program,

National Cancer Institute

Jonathan Cebon, MBBS, FRACP, Ph.D. Ludwig Institute for Cancer Research

Keith Flaherty, M.D.

University of Pennsylvania

Jonathan Simons, M.D.
Prostate Cancer Foundation

Special Invited Guests from industry, NCI, and FDA

11:45 – 12:00 pm **Closing Remarks**

Alison Martin, M.D.

12:00 pm **Lunch (available for carryout)**